Spelberoende?

Att spela spel är för många människor något som är det bästa som finns. Den där glädjen, ruset och känslan av att sitta på en bra hand. Men låter man kontrollen släppa kan man hamna i en ond spelberoende spiral som det är svårt att ta sig ur.

När det kommer till spelberoende så är det något som man bör ta på allvar och inte bara försöka att vifta bort. Ett spelberoende räknas som ett psykiatriskt tillstånd och kan liknad vid ett beroende av alkohol. Och vi vet att det inte är enkelt att ta sig ur ett alkoholmissbruk.

Hur uppstår ett spelberoende

???????????????????????????????????????Att svara på frågan hur ett spelberoende uppkommer är lika svårt som att svara på hur ett beroende för alkohol uppkommer. Det är så klart olika från person till person och vissa har enklare att fastna i ett destruktivt beroende medan andra kan ta sig ur fällan otroligt smärtfritt. Skillnaden mellan alkohol och spel är att när det kommer till spel så är det ofta så att man har förlorat en massa pengar som man sedan vill vinna tillbaka och bara gräver sin grav djupare och djupare. För man ska aldrig spela om man gör det för att vinna tillbaka pengar, utan man ska alltid börja ett spel med pengar som man vet att man har råd att förlora, samt för att man tycker det är kul och givande. Ofta kommer ett spelmissbruk smygandes och det som började som något sunt kan lätt slå över om man inte är uppmärksam över sitt eget missbruk. Vad man borde göra är att istället för att prata om beroende så ska man prata om missbruk, då man missbrukar något istället för att bara vara beroende. Här kommer några punkter från vårdguiden på hur dem bedömer om man är i riskzonen:

  • Om du tänker på spel otroligt mycket – både tidigare spel som du spelat och nästkommande partier.
  • Om du blir irriterad när du försöker att sluta spela.
  • Om du ständigt försöker att ta revansch för att du tidigare förlorat.
  • Om du ljuger för din omgivning och försöker att mörka och minska när du berättar hur mycket du spelar.
  • Dina nära relationer blir lidande på grund av ditt spelande.

Dock är det viktigt att tänka på att alla vi människor är olika och så kommer våra beroenden att vara. Men om du känner igen dig på några punkter eller har någon närstående som du känner befinner sig i riskzonen så är det viktigt att uppsöka hjälp så inte problemen blir värre. När det kommer till stora casinosajter så är dem otroligt bra på att få bukt på dessa problem och erbjuder bra hjälp.

Betsson och kampen mot spelberoendet

Betsson är ett stort spelföretag som satsar mycket på att vara en god sajt som tar hand om sina spelare och du kan läsa mer här om hur de jobbar för att skapa ansvarsfullt spelande.De för en dialog med andra aktörer och myndigheter för att försöka få bukt med detta problem och att skapa mer glädje.  Så tänkt på det nästa gång du spelar: att spela för att det är kul, annars se till att få hjälp.