Idag finns det i huvudsak två infallsvinklar från myndigheterna när det gäller spel på nätet. Antingen låtsas man att staten fortfarande har ett de facto-monopol på spel om pengar, eller så inser man att det inte går att upprätthålla ett sådant monopol.
Den förra vägen har Sverige valt, åtminstone än så länge. Här har statliga Svenska spel monopol på att arrangera spel om pengar. Var och en som har en internetuppkoppling kan dock spela hos vilket spelbolag som helst som erbjuder spel på nätet. Därför går det nu att spela på Svenska spels sajter. Och det är också därför som myndigheterna på olika sätt motverkar utländska spelbolags försök att etablera sig här i landet.
Spelbolagen själva vill gärna se att man i Sverige anammar den brittiska modellen. Där finns en myndighet, The Gambling Commission, som utfärdar licenser till de spelbolag som vill bedriva spel i landet. Några undantag finns dock, bl.a. kanalöarna och Gibraltar. Där finns andra myndigheter som har detta ansvar. Liknande modeller finns i många andra länder, samt i vissa amerikanska delstater.
Att ansöka om licens
Att ansöka om en licens är för det mesta en ganska omständlig process. Den sökande ska bifoga en affärsplan och redogöra för hur företaget ska göra för att ta socialt ansvar, säkra kundernas pengar och undvika att spelsajterna används för penningtvätt. Här krävs ofta juridisk rådgivning, och eftersom det är stora pengar i omlopp i denna bransch kan det lätt bli en dyr historia. Till detta ska läggas godkännandet av den mjuk- och hårdvara som ska användas.
Själva licensen utfärdas i de flesta fall för ett år i taget, och för detta betalas en avgift som kan liknas vid en skatt. Den beräknas dock inte alltid på intäkternas storlek. Kanalön Alderney beskattar inte intäkterna, utan tillämpar enbart en ”platt” avgift baserad på omsättningen.
För att behålla licensen krävs också rapportering till myndigheterna, ibland löpande månad för månad. Även detta kan kosta en hel del pengar.