Försöker minska spelreklamen

Nu tar man återigen ett krafttag för att minska på spelreklamen och den här gången är fokus på spelreklam som riktar sig mot unga. Tidigare har man försökt vidta liknande åtgärder utan bra resultat.

På Lotteriinspektionens hemsida kan man läsa om en kampanj som just nu pågår och går under namnet ”Släck spelreklamen”. Den här kampanjen genomförs för att man vill lyfta värdet av att faktiskt få bort all spelreklam som barn och ungdomar varje dag exponeras för. Riksförbundet spelkontroll samlar under en månad in tips på spelreklam via ett formulär och ett urval av de tips som kommit in anmäler de. Anmälningarna kommer att gå till Reklamombudsmannen, Konsumentverket och Lotteriinspektionen. Under kampanjtiden vill de få in tips på spelreklam i stora tidningar, på Facebook och under tv-tider då barn- och familjeprogram sänds på tv.

Dömde mot Lotteriinspektionen219873-remote-control

Det här är inte det första försöket att stoppa spelreklam som riktar sig till unga och som unga kan ta del av. Lotteriinspektionen har tidigare hotat Expressen och Aftonbladet med böter om de inte tar bort sina annonser för utländska spelbolag från sina hemsidor, skriver Dagens Nyheter. Tidningarna har dock från sin sida ansett att de inte gjort något fel. Högsta domstolen har tidigare varit på tidningarnas sida och dömt att det faktiskt inte är olagligt. Samma sak gäller reklam för spel på nätet. Inte heller där finns faktiskt något förbud om att göra reklam för spel och det är därför som sajter som casinobonuslistan.se finns och kan verka.

Ungdomarna påverkas mer av reklam

Varför man är så mån om att skydda just barn och ungdomar från spelreklam beror mycket på att de är lättpåverkade och att allt fler ungdomar blir spelberoende. Så många som var tionde manliga 18–24-åring har problem med pengaspel och det är en fördubbling på tio år, enligt Svenska Dagbladet. Men även yngre personer än så lider av spelberoende. Det är framförallt den reklam som involverar kändisar som lockar en yngre publik. Ofta har spelbolagen med någon känd person som är populär hos de unga och som ska få dem att bli intresserade av att börja spela.